XOTIRANING BUZILISH SABABLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH - Fayziyeva, nodira; Turobova , Munira (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2025)
Mazkur ishda inson xotirasining buzilish sabablari, ularning psixologik, fiziologik va ijtimoiy omillari yoritilgan. Xotiraning normal faoliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi stress, charchoq, travmalar, yoshga oid o‘zgarishlar hamda ruhiy kasalliklar kabi omillar tahlil qilingan. Shuningdek, xotira buzilishining turlari — qisqa muddatli, uzoq muddatli va ishchi xotiraning funksional buzilishlari alohida ko‘rib chiqilgan. Ishda xotira salohiyatini tiklash va mustahkamlash bo‘yicha psixologik treninglar, sog‘lom turmush tarziga amal qilish, ongni faol rag‘batlantirish hamda zamonaviy terapevtik usullar haqida tavsiyalar berilgan. Ushbu ish, ayniqsa, psixologlar, pedagoglar va tibbiyot xodimlari uchun amaliy ahamiyatga ega.