AGARICUS BISPORUSNING ZARARKUNANDALARINI O‘RGANISH VA ULARGA QARSHI KURASHISH USULLARI - Almamatova Zebo; Janzoqova Charos (Журнал естественных наук, 2025)
Dunyo bo‘yicha Agaricus turkumiga mansub qo‘ziqorin turlari va boshqa iste’mol qilinadigan zamburug‘lar o‘stirilishini tahlil qilinganda, oxirgi 40 yil davomida ularning hajmi 10 barobar o‘sib, miqdori 10 mln tonnadan oshgan1. Boshqa ma’lumotlarda esa jahonda iste’mol va tibbiyot maqsadlarida yetishtiriladigan jami qo‘ziqorinlar miqdori 30 million tonnadan ortiq ekanligi ko‘rsatilib, uning 25 million tonnasi (80%) Xitoy davlati hissasiga to‘g‘ri keladi. Dunyo bo‘yicha qo‘ziqorinlarni yetishtirish hajmi muntazam ortib borayotgan bir paytda, ularni respublika sharoitiga mos yetishtirish texnologiyasini ishlab chiqish va zararkunandalarini o‘rganish va ularga qarshi kurashish usullarini ishlab chiqarish dolzarb masala hisoblanadi.