ISSIQLIK O’TKAZUVCHANLIK VA ISSIQLIK TARQALISHI - Mamatqobilov, Rasul (Журнал математики и информатики, 2022)
Issiqlik o’tkazuvchanlik tenglamalarini sonli yechish bizning hayotimizda juda muhim hisoblanadi. Biz issiqlik o’tkazuvchanlik tenglamalarini sonli yechish orqali turli hayotiy qulayliklarga erishamiz. Sonli yechishda biz avvalo tenglamalarni matematik modellashtirishni mukammal amalga oshirishimiz juda muhim hisoblanadi. Matematik modeldagi tenglamalarni har xil sonli usullar bilan yechish mumkin. Lekin hamma usullar ham kerakli aniqlikdagi yechimni beravermaydi. Ayniqsa masala hozirgi zamon AKTlarida yechilganda hisoblash algoritmi turli , o’ziga xos shartlarni bajarishi kerak . Sonli usullarga qo’yiladigan talablar ikki guruhga bo’linadi. Birinchi guruhga sonli usullar qo’llanishi natijasida hosil qilingan diskret (uzuq-uzuq) masalaning matematik modeldagi dastlabki masalaga mos kelish shartlari , ikkinchi guruhga esa sonli usullarni AKTda ishlata olish shartlari kiradi.