NASIMIY “SIG’MAZAM” RADIFLI G‘AZAI I NASHRLARINING QIYOSIY IAIIL1LI - Amonova, Zilola (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Maqolada Ozarbayjon adabiyotining ulug* ijodkorlaridan biri Imodiddin Nasimiy qalamiga mansub “ Sig mazam” radifli g’azalining nashriy tafovutlari haqida mulohazalar bayon etiladi. Ma’lumki, Nasimiy ijodida asosiy o’rinni g’azallar cgallaydi. Uning g‘azallari orasida “ Sig’mazam” radifli g‘azali ancha mashhur bo‘lib, bir qancha shoirlar mazkur g’azaldan ilhomlangan. Jumladan, Boborahim Mashrab ham “ Sig‘mamdur” radifli tatabbu -g azal yozgan. O’zbek liliga Xolid Rasul, Ergash Ochil, Tohir Qahhor kabi mutarjimlar tomonidan tarjima ham qilingan. Mazkur g azalning bosma nashrlarni ko’zdan kcchirganimizda hajin jihatdan va so‘z qo’llash bilan bog’liq tafovutlar mavjud ckanligini ko’rish mumkin. Bu masalaga oydinlik kiritish uchun ikkita ozar tilidagi va ikkita o’zbek tilidagi devonlaming nashridan hamda xalq qissalaridan hisoblanmish “ Qissayi Sayid Nasimiy” da keltiriIgan g’azaldan foydalanildi.