guli@gmail.com ФОНЕТИК ЛАБОРАТОРИЯЛАРНИ ЯРАТИШ: МУАММО ВА ЕЧИМЛАР: ФОНЕТИК ЛАБОРАТОРИЯЛАРНИ ЯРАТИШ: МУАММО ВА ЕЧИМЛАР - Эргашева, Гули (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Тилшуносликнинг фонетика йўналиши табиатан лабораторияга йўналтирилган бўлиб, нутқий жараёнларга оид ҳодисаларни текшириш ва таҳлил килишни ўз ичига олади. Бироқ унинг чекланган ўкув ресурсларига эга эганлиги боис «Амалий ва назарий фонетика» фани мутахассисларининг инструментал фонетикага оид мавзуларни чуқур, интерактив ва инновацион тарзда ўтишга имконият бўлмайди. Мақолада ушбу муаммони ҳал килиш учун фонетик лабораторияга диккат эьтибор қаратилиши муҳимлиги таъкидлаб ўтилади. Зеро, профессор-ўқитувчилар фонетик лаборатория ёрдамида талабаларни эмпирик усуллар асосида шакллантирилган маьрузаларга асосланган материалларни экспериментал тадқиқотлар ёрдамида ўзлаштириш имконига эга бўлади. Бунда кўриб чиқилаётган мавзунинг бевосита ишончлилиги ҳам таъминланади. Шунингдек, фонетика фанига бўлган Скептик қарашни ўз устида ишлайдиган профессор-ўқитувчилар бартараф этиши билан бирга фонетик инструментлар орқали дарс ўтишнинг ўзига хос афзаллиги мавжудлиги таъкидланади.