ÓZBEK HÁM QARAQALPAQ TILLERINDEGI FITONIMLERDIŃ ETIMOLOGIYASI HÁM LEKSIKALIQ-SEMANTIKALIQ ANALIZI: ÓZBEK HÁM QARAQALPAQ TILLERINDEGI FITONIMLERDIŃ ETIMOLOGIYASI HÁM LEKSIKALIQ-SEMANTIKALIQ ANALIZI - Dauletbaeva, Nasiba (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Házirgi kúnde ilimde zoonim, etnonim hám toponim sıyaqlı terminler menen bir qatarda fitonimlerde keñnen úyrenilmekte. Ósimliklerdiñ atamaları kóbinese olardıñ morfologiyalıq, ekologiyalıq hám biologiyalıq qásiyetlerine qaray dúziledi. Ózbek hám qaraqalpaq tillerinde fitonimler tiykarınan ósimliklerdiñ ózine tán qásiyetlerine, jaylasqan ornı yamasa qollanıw maqsetine qaray qáliplesedi. Bul process ósimlikler haqqındaģı bililmlerimizdi keñeytiredi hám olardıñ ómirimizdegi áhmiyetin asıradı. Ósimliklerdiñ atları kóplegen mádeniyat hám dástúrlerde úlken áhmiyetke iye. Olar xalıqtıñ tariyxıy esteliklerin, úrp-ádetlerin, mádeniy miyrasın abaylap asırawda áhmiyetli orın iyeleydi.