isroilataboyev2@gmail.com INGLIZ VA O`ZBEK TILLARIDA "TANBEH" KONSEPTINING NUTQ AKTLARI TIZIMIDAGI O’RNI: INGLIZ VA O`ZBEK TILLARIDA "TANBEH" KONSEPTINING NUTQ AKTLARI TIZIMIDAGI O’RNI - Ataboyev, Isroil (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2022)
Maqolamizda ingliz dialogidagi "ta’na-dashnom" konseptiningning kommunikativ va pragmatik xususiyatlarini amaliy o’rganishga nazariy asos qaratildi. Nutq akti nutq aloqasining minimal asosiy birligi sifatida belgilanadi, unda ma’ruzachining bitta kommunikativ maqsadi amalga oshiriladi va adresatga ta’sir qiladi. O’z-o’ziga ta’na qilishning funksional guruhi nutqiy aktlar va adresatlar bir xil shaxs ekanligi bilan ifodalanadi. Bilvosita nutq aktlari kategorik so’zlarni yumshatish uchun ishlatiladi. Bunday hollarda illokutsion kuch bevosita ifodalanadi.