REFERENT, NOMINAT VA DENOTATA TADQIQIGA DOIR: REFERENT, NOMINAT VA DENOTATA TADQIQIGA DOIR - K. Yakupova, K. Yakupova (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Ism va uning denotati o’rtasidagi bog’liqlik lingvistik, madaniy va tarixiy omillarni o’z ichiga olgan murakkab o’zaro ta’sir natijasidir. Ingliz va o’zbek misollarini tahlil qilish orqali ismlarning darhol referentlaridan tashqariga chiqadigan chuqur ma’nolarga ega ekanligi aniq bo’ladi. Ular identifikatsiyalarni qamrab oladi, madaniy qadriyatlarni etkazadi va tarixiy kontekstlarni aks ettiradi. Ushbu bog’liqlikni tushunish tilning inson tajribasini shakllantirishdagi rolini boyitadi. Ismlar va ularning denotatlarini o’rganish orqali til va madaniyatning murakkab o’zaro ta’sirini tushunamiz, ismlarning bizning ijtimoiy va shaxsiy hayotimizdagi chuqur ahamiyatini ochib beramiz. Ismlardan kelib chiqadigan ontologik shakllar shaxslarning madaniy kontekstlarda ma’naviy va psixologik tuzilmalarini belgilashda muhim rol o’ynaydi.